Sıkça Sorulan Sorular
Jeotermal ile ilgili sorular!
Arıza bildirimi yapmadan önce abonelerimizden aşağıdakileri yapmalarını ve sonucunda değişiklik yok ise bizleri 7/24 destek numaramızdan 0 266 385 00 55 ulaşarak teknik destek alabilirsiniz.
1. Tesisatınızda bulunan vanaların açık olduğuna emin olun (giriş vanası, radyatör vanası, ... v.b.)
2. Sistemde bulunan filtrelerin temizliğinin yapıldığını kontrol edin.
3. Radyatörlerin havalarının alındığını kontrol edin.
Enerjinin fazla kullanılması sonucunda;
O DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR
O ÇEVRE KİRLENİYOR
O ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ
Ekonomik üretim ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANALIM
Dünya’da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir. Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemlidir.
Kömür veya petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu, daima CO2 oluşur. Yapılan ölçümler milyonlarca yıldır 180-280 ppm arasında değişen CO2 seviyesinin günümüzde 360 ppm seviyesine çıktığını göstermektedir. Karbondioksit diğer sera gazlarına göre %55’lik bir oranla, doğal sıcaklık dengelerinin bozulmasında en büyük etkiyi yaparak Küresel Isınma’ya neden olmaktadır.
Küresel Isınma’nın oluşumunda Sera Etkisi’nin rolü büyüktür. "Sera Etkisi"ni, güneşten gelen kısa-dalga ışınlarının geçmesine izin veren gaz tabakasının, dünya üzerinden yansıyan uzun-dalga ışınlarının büyük bir kısmını tutması sonucu meydana gelen atmosferik dengesizlik olarak kısaca açıklayabiliriz.
Atmosfere atılan diğer sera gazları ise CO, SO2, NOx gibi zehirli gazlar ve radyoaktif maddelerdir.Termik santrallarda, sanayide ve binalarda yakıt olarak kömür kullanıldığında, bu kirlilik etmenlerinin yanısıra kül de açığa çıkar. Kül civa, kurşun, arsenik ve kadmiyum içermesi nedeniyle yüksek oranda kirletici etkiye sahiptir.
Fosil yakıtların bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi durumunda, aşırı kuraklık, deniz seviyesinde yükselme sonucu su baskınları, fırtınalar ve ultraviyolenin artması gibi küresel değişmeler sonucu, doğanın ekolojik dengesinin bozulması kaçınılmazdır.
1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında enerji konusuna ilgi artmış ve enerji tasarrufu konusu gündeme gelmiştir.
Enerji tasarrufu yapmak aile bütçesi için önemlidir. Enerjiyi verimli kullanırsak faturalara daha az para öderiz. Enerji tasarrufu devlet bütçesi için de çok önemlidir. Kullandığımız enerjinin yaklaşık %60’ını başka ülkelerden alıyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz.
1. Camlarınızı çift cam yapın. Bu şekilde camlardan kaçan ısının %40-%50 sini tasarruf etmiş olursunuz
2. Kış için bir hava nemlendiricisi alın. Hava kışın çok kuru olur ve kuru hava da soğukluk hissi uyandırır. Eğer bir nemlendirici alırsanız daha düşük sıcaklıklarda kendinizi daha rahat hissedersiniz. Kuru hava hem sizin sağlığınız için hem kötüdür.
3. Isıtıcıların (radyatörlerin) etrafı boş olsun ki ısıtıcılar verimli çalışsın, aksi takdirde ısı odayı değil, dışarısını ve etrafındaki eşyaları ısıtır.
4. Pencere ve kapıları izole edin, bu şekilde %5’e varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.(İzole ederken sünger kullanabilirsiniz.)
5. Panjur ve ısıtıcının önünü kapatan perdeler değil de pencereyi kapatan perdeler , soğukluğu ve rüzgarı engeller.
6. Doğru havalandırma: Pencereleri kısa süreli, ama sonuna kadar açınız, uzun süreli ve az açık pencerelerde dışarı çok ısı gider, ancak içeri çok az temiz hava girer.
7. Duvarda, pencerede ve zeminde görünen çatlakları tamir ediniz.
8. Çatınızı izole edin.
9. Mümkünse evinize kış bahçesi yapın
Bunun birden çok sebebi bulunmaktadır.
1. Jeotermal ile ısıtma sistemi normal kömürlü sistemler gibi değildir. Jeotermal ile ısınacak olan evlerde kalorifer tesisatı yaptırılırken radyatör boyu hesabı yapılırken radyatör verimi 55-45°C olarak hesaplanmalıdır. Böyle hesaplandığında diğer sistemlere göre daha uzun radyatör boyları çıkmaktadır. Yapılacak olan tesisat çapları büyük seçilmelidir. Bu yüzden düzgün projelendirmeden yapılan kalorifer tesisatlarında ısıtma sıkıntısı yaşanmaktadır.
2. Jeotermal ile ısınacak olan abone sisteme bağlanma esnasında sıcak su girişine filtre taktırmak zorundadır. Sitemde bulunan pislik bu tutucu sayesinde tutulur ve ayda min. 1 defa temizlenmesi ile sistemde oluşabilecek tıkanma ve çökelmelerin önüne geçmiş olunur.
3. Eve yapılan kalorifer tesisatında kullanılan borularda çok fazla 90° dirsek kullanılmamalıdır. Bu tür kullanımlardan kaçınmalı min. kullanımla tesisat tamamlanmalıdır. Günümüzde bina içi PPR-C tesisat kullanımı geride kalmıştır, bunun yerine mobil sistemler tercih edilmektedir. Bu sistemler kollektör ve PEX borulardan oluşmaktadır. Yerden ısıtma mantığı ile yapılan sistemde her radyatöre ayrı boru ile bağlantı yapıldığı için homojen bir ısıtma sağlanmaktadır.
4. Jeotermal bağlantı vanası ile bina içine giriş esnasında kullanılan boruların doğru bir şekilde izole edilmemesi ve bu yüzden ısı düşümü yaşanmasıdır.
5. Binanın mantolamasının olmaması.
6. Binada kullanılan pencerelerin iyi izoleli olmamasından dolayı içeriye giren soğuk hava.
Burslarımız ile ilgili sorular!
Hayır belirli seviyenin altına düşmedikçe burslarınız eşit olarak dağılmaktadır.
Öğrenim süreniz boyunca burs devam etmektedir...
Burs kayırlarından sonra en kısa sürede size telefon ile dönüş yapılmaktadır.
Örgün eğitime devam etmiş olmanız gerekmekte.
Web Sitemizden bize ulaşabilir siniz?
Bize ulaşın
Güre İskele Mah. Kaplıca Cad. No:9 Afrodit Termal Otel Arkası Jeotermal Isı Merkezi Edremit/BALIKESİR